woensdag 17 maart 2010

Jambo ! Dinsdag 16 maart 2010






De haan ging normaal om kwart voor zeven kraaien, maar wij waren al veel vroeger op. We besloten dan maar om op te staan en ons klaar te maken om dan naar school te vertrekken. We gingen deze keer wat vroeger naar school toe, omdat we nog even wilden stoppen bij het lokale winkeltje om water te kopen.

We woonden opnieuw de parade bij, maar die was van korte duur. Het was enkel bidden, een liedje zingen en dan ‘hop’ naar klas toe. We zetten eerst al het materiaal klaar en gingen dan onze 5 kleinste kleuters halen uit de klas. Manu was stom verbaast toen we hem mee namen uit de klas. Hij is dit namelijk niet gewend, omdat de andere opdrachten veel te moeilijk zijn voor hem. Eenmaal ze allemaal plaats hadden genomen op de stoel zat Manu al als eerste met zijn handen in de lijm. Niet alleen zijn handen hingen vol met lijm, maar ook zijn haar, zijn gezicht en zijn uniformpje. De andere kinderen waren muisstil en super geconcentreerd bezig met het experimenteren en het uitproberen van de lijm en de snippers. De resultaten waren ook opnieuw subliem om naar te kijken. Het is gewoon zalig om die kinderen zo bezig te zien. Het is er nog nooit zo stil geweest in een klas. Ze namen dan ook wel hun tijd om netjes hun figuur af te werken tot in de puntjes zelfs.

Net voor porridge en ook erna namen we enkele oudste kinderen bij ons en lieten we ze de cijfers van 1 tot 9 in elkaar puzzelen. We merkten dat sommige kinderen toch wel wat moeite hadden om de juiste stukjes te vinden. Het viel ook op dat ze niet echt keken naar de vorm van het puzzelstukje want sommige klopten het in de houten plank, andere gaven het snel op en namen een puzzel met minder stukjes. Nadien lieten we ze een lijn maken van 1 tot 9 en lieten we ze die benoemen. Daarna moesten ze het cijfer tonen met voorwerpen. Vb. 6 stenen, 2 emmers, 4 poten van een stoel, … We merkten dat de cijfers beter en beter worden gekend dan in het begin dat we hier waren. Nu zijn er al minder fouten tussen 6 en 9.

Na de lunch deden we opnieuw hetzelfde met andere kinderen en we merkten ook dat deze zich volop amuseerden. We brachten ook enkele nieuwe puzzels aan die we gevonden hebben op de zolder van school. Sommige puzzels waren toch wel iets wat moeilijk voor de kinderen, maar met wat hulp geraakten ze er wel. Voor sommige oudste kinderen waren de puzzels echt een uitdaging.

Op de zolder hebben we ook een spel ‘Trio’ gevonden. Dit wilden we eens uit testen met twee van de oudsten om te zien of dit wel haalbaar zou zijn om eens uit te werken. We merkten al snel dat we even wat uitleg moesten geven, maar dat ze er snel mee weg waren. Dit is zeker een aanrader om de volgende keer uit te werken. Het positieve is ook dat het spel voorzien is van een eigen correctiesysteem wat altijd handig is voor het kind zelf. Wat we zeker ook zullen uittesten met de jongste zijn de gemakkelijkste sommetjes nemen en die visueel voor te stellen. Dit zal voor hen misschien wel wat makkelijker zijn. We willen deze uitdaging zeker aangaan.

Voor de kinderen naar huis gingen wilden we nog graag al de mooie tekeningen uitdelen aan de kinderen. Fatuma vertelde ons dat ze alle tekeningen van de kinderen bundelt en meegeeft op het einde van de maand. Ze vertelde ons ook dat we al goed werk hebben geleverd. We waren uiteraard heel blij om dat te horen.

Na school zijn we nog even gestopt aan de winkel om wat brood en water te kopen en maakten daarna een mooie, rustige wandeling terug naar ons huisje.

Toen we alles thuis hadden afgezet, zijn we nog even naar het strand gegaan om wat uit te waaien. Dit deed ons echt deugd. Ver moesten we zeker niet gaan, want het water was helaas al wat te dicht.

Na de korte strandwandeling stopten we bij een mevrouw die oranje patatjes verkoopt. We kochten er enkele om dan thuis lekker op te smullen. Het smaakte ons en kopen er zeker nog een keer, want het is ook niet duur.
Straks bekijken we nog naar het laatste stukje van onze film die we de vorige keer niet konden uitkijken en dan kruipen we in ons bedje.

Lala salama !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten